Sinds het coronavirus in ons land is, verschijnen er steeds meer nieuwsberichten over eenzaamheid onder jongeren. In een nieuwsbericht van de NOS blijkt zelfs dat meer dan de helft van de jongeren zich eenzamer voelt dan voor het coronavirus. Dit is natuurlijk een enorme stijging. Daarom hebben wij deze site opgericht, want het blijkt dat een maatje tegen eenzaamheid hetgeen is wat je nodig hebt!

Eenzaamheid

Helaas is het in onze maatschappij nog vrij onbekend dat ook jongeren last hebben van eenzaamheid. Er is namelijk meer bekend over eenzaamheid onder ouderen dan onder jongeren. Ouderen worden namelijk vaak gezien als de ‘zwakke doelgroep’ en de jongeren als de ‘sterke doelgroep’. Hierdoor worden de eenzame jongeren vaak vergeten.

Het gevoel van eenzaamheid onder jongeren lijkt te worden veroorzaakt doordat zij in een leeftijdsfase zitten waarin ze zichzelf gaan ontwikkelen. Ze leren zichzelf te ontdekken en uit onderzoek 1 blijkt dat zij dit onder andere via sociale contacten doen. Door de maatregelen tegen het coronavirus wordt dit nu een stuk lastiger gemaakt. Door de eenzaamheid die jongeren ervaren kunnen zij mentale problemen ontwikkelen zoals depressie, laag zelfvertrouwen, verminderd cognitief functioneren en suïcidale gedachten 2. Heb jij last van suïcidale gedachten? Neem dan contact op met 113 zelfmoordpreventie (https://www.113.nl/). Hier kun je alle informatie vinden.

Je bent niet alleen!

De hashtag #maatjegezocht komt regelmatig langs op de sociale media. Hiermee proberen eenzame jongeren in contact te komen met iemand waarmee ze een praatje kunnen houden of iets leuks te kunnen doen. Wij van Nietmeeralleen merkten dat er dus veel behoefte is aan een maatje. Daarom is deze website speciaal voor jou als jij je als jongere ook alleen voelt. Je bent niet alleen en er zijn hier speciaal maatjes die voor jou klaar staan!

Een maatje tegen eenzaamheid

Voor iedereen is het belangrijk om sociale contacten te onderhouden. Sociale contacten zorgen er onder andere voor dat je je gelukkig voelt. Sociale interacties en nieuwe contacten aangaan zijn dus belangrijke onderdelen in je leven. Een maatje die je begrijpt en waarmee je een band kunt opbouwen kan dus voor jou net datgene zijn waardoor je lekkerder in je vel gaat zitten!

Deze jongeren waren jou voor!

Anna

20 jaar

Ik ben altijd al slecht geweest in vrienden maken. Op de middelbare school had ik een goede vriendin, maar helaas heb ik daar nu geen contact meer mee. Ik zit nu op het hbo, maar door het coronavirus zie ik bijna niemand meer. Alleen nog maar online, maar het contact die ik daar heb is kort. Hierdoor voel ik me vaak eenzaam. Via social media kwam ik ‘Niet meer alleen’ tegen. Een maatje tegen eenzaamheid was hetgeen wat ik nodig had. Ik ben in contact gekomen met Sandra. Met haar spreek ik nu af en toe af en ik vind het zo fijn om mijn verhaal te kunnen delen met haar! Ik raad het echt iedereen aan, want je hoeft niet alleen te zijn en samen is zo veel gezelliger dan alleen!

Julia

23 jaar

Vorig jaar ben ik afgestudeerd en sinds dit jaar werk ik fulltime. Hierdoor heb ik weinig tijd om nieuwe mensen te ontmoeten, waardoor ik mijn vrije tijd eigenlijk altijd alleen doorbreng. Op een gegeven moment zag ik steeds meer op tegen die vrije momenten en bedacht ik me dat ik het zo niet langer meer wilde. Ik hoorde via mijn tante over ‘Niet meer alleen’ en het sprak me heel erg aan om met een vast persoon een band te kunnen opbouwen en daarmee leuke dingen te doen. Ik ben in contact gekomen met Jordy en we hebben het erg gezellig samen. We spreken 1 keer per twee weken af en tussendoor skypen we met elkaar. Hij zorgt ervoor dat ik nu uitkijk naar mijn vrije momenten! 

Thomas

19 jaar

Ik zit nu in het 1e jaar van mijn hbo-studie. Ik keek erg uit naar mijn studententijd, maar ik vind het nu niks aan. Corona verpest het echt. Ik had mijn studententijd echt voorgesteld met veel nieuwe vrienden om daar lekker mee te kunnen chillen. Nu heb ik alleen maar online les en weinig contact met anderen. Ik kwam via mijn broer in contact met ‘Niet meer alleen’ en daar ben ik met Dennis in contact gekomen. Met hem kan ik lekker chillen en het is fijn om op deze manier toch een leuke maat te hebben. Ik zit zelfs te denken om met nog een maatje in contact te komen, want hoe meer zielen hoe meer vreugd!

  1. I&O Research & Universiteit Twente. (2020, april). Het corona- en het eenzaamheidsvirus. https://www.ioresearch.nl/wp-content/uploads/2020/04/Het-corona-en-het-eenzaamheidsvirus-uitgebreid-rapport.pdf
  2. Movisie. (2020, februari). Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid. https://www.movisie.nl/sites/movisie.nl/files/2020-02/wat-werkt-eenzaamheid-dossier-2020.pdf