Sociale media is super populair en niet meer weg te denken uit ons leven. Het eerste wat we doen als we opstaan is onze sociale media checken. WhatsApp, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Snapchat en TikTok zijn de meest bekende sociale media apps. We kunnen door deze apps de hele dag door contact maken met iedereen op de wereld.

Uit onderzoek 1 blijkt dat jongeren aangeven gemiddeld 220 minuten per dag op hun telefoon te zitten, terwijl ze zelf aangeven dat 148 minuten per dag verantwoord is. De meeste tijd hiervan besteden de jongeren op sociale media. Instagram en Snapchat zijn de meestgebruikte apps onder jongeren. Verder blijkt uit het onderzoek dat meisjes actiever zijn op sociale media dan jongens. Van de onderzochte meisjes gebruiken 15% geen sociale media en bij de jongens is dat 29%.

sociale media

Voordelen

Een van de voordelen van sociale media is dat je sociale media kunt gebruiken om in real life af te spreken. Sociale media is namelijk een eenvoudige manier om mensen bij elkaar te brengen en om met elkaar af te spreken. Ook kun je je band onderhouden met degenen met wie je in het dagelijks leven weinig contact hebt. Als bijvoorbeeld familie in Canada woont, kun je toch dagelijks met hun appen.

Nadelen

Veel deskundigen waarschuwen echter voor het gevaar dat sociale media kunnen hebben. De kans is namelijk groot dat je vereenzaamt als je alleen maar tijd met je scherm doorbrengt. Vooral als je alleen maar je apps scrollend afgaat, zonder dat je echt contact maakt met anderen. Merk je dat jij dat ook doet en wil je in contact komen met anderen? Overweeg dan contact op te nemen met een van onze maatjes!

Ook hoor je regelmatig over cyberpesten. De online pester is anoniem, waardoor hij of zij een grotere machtspositie heeft. De gevolgen van online pesten kunnen groter zijn dan ‘gewoon’ pesten. Je kunt je online namelijk minder goed verdedigen en omdat het online is kan iedereen het lezen. Ervaar je zelf nadelige gevolgen van sociale media? Neem dan contact op met Meldknop.nl. Meer informatie kan je lezen op de website van Meldknop.nl (https://www.meldknop.nl/).

‘Don’t use social media to impress people; use it to impact people.’

Dave willis

Wat vind jij?

Iedereen heeft zijn eigen kijk op sociale media. Sommige jongeren kunnen niet meer zonder. Maar er zijn ook jongeren die bijvoorbeeld bewust geen Instagram hebben. Hoe zit dat bij jou? Hoe veel tijd besteed jij dagelijks op sociale media? En ervaar jij voornamelijk voordelen of nadelen aan sociale media? Laat hieronder in de reacties weten hoe jij denkt over sociale media!

  1. I&O Research. (2019, augustus). Opvoeden: de balans tussen vrijheid geven en verantwoordelijkheid nemen. https://www.ioresearch.nl/wp-content/uploads/2019/11/Opvoeden-de-balans-tussen-vrijheid-geven-en-verantwoordelijkheid-nemen.pdf

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *